keepall

Sköter om semesterskadad hud

Sköter om semesterskadad hud

Mest allvarligt kan det öka risken för hudcancer, med 70 000 nya fall som diagnostiseras årligen i Storbritannien, vilket leder till över 2000 dödsfall.

‘Tyvärr är solskador i stor utsträckning irreparabel, så förebyggande är definitivt bättre än en bot’, säger Nina Goad från British Association of Dermatologists.

‘Den typ av skada som leder till hudcancer kan inte ångras, men det finns några kosmetiska procedurer för att bekämpa de synliga tecknen på solskador som rynkor och pigmentförändringar. Dessa skulle utföras av en kosmetisk hudläkare och kan vara dyrt.’

Både UVA och UVB strålar skador på huden. UVB är ansvarig för solbränna, men UVA kan åldra huden. Var särskilt försiktig eftersom den senare kan tränga igenom fönster och skugga.

‘Forskning avslöjar låga nivåer av repetitiv solljus exponering, bland annat genom ett bilfönster kan åldras huden, vilket ger upphov till pigmentering hos både män och kvinnor’ säger Dr Nick Lowe, konsult dermatolog vid Cranley Clinic i London.

Vindskada ‘Du kan drabbas av vindbränna medan du seglar eller golfar eller gör någonting där du är ute på en varm och blåsig dag’, säger Dr Nick Lowe.

Rödhet och rosaceaRoseca är ett kroniskt hudsjukdom som uppvisar episoder av ansiktsspolning och sedan uthållig rodnad. Medan den exakta orsaken till rosacea är okänd har flera utlösare identifierats som kan göra symtomen värre, inklusive exponering för solljus.

‘Solljus kan göra rosacea värre, men förmodligen orsakar det inte i första hand’, säger Nina Goad. ‘Det kan vara i åratal om det inte behandlas. Förberedelser som appliceras på huden kan ibland kontrollera mild rosacea, eller behålla rosacea i eftergift efter en behandling med orala antibiotika. De flesta personer med rosacea behöver dock ta antibiotika i munnen från tid till annan .’

Nästa steg ‘Se din läkare som kan ordinera en behandling som hjälper till att kontrollera din rosacea’, föreslår Goad. ‘Användbara preparat innefattar en gel innehållande metronidazol och antibiotikapreparat innehållande klindamycin eller erytromycin.

Binge drinkingAlcohol kan orsaka kaos på det bästa av komplex, torkar huden och ger den ett rött spolat utseende. Det kan också leda till tråder, blodpropp och en utarmning av vissa vitaminer och näringsämnen.

Nästa steg ‘Det finns inte mycket du kan göra efter evenemanget’, säger Nina Goad, ‘Men försök att rehydrera genom att dricka mycket vatten.’

VärmeutslagHetutslag orsakas av överdriven svettning i varmt och fuktigt väder. Vanligtvis är det Gå Ner I Vikt På En Vecka ett kliande, stöttigt utslag och en pricklig känsla på huden ibland följd av små blåsor.

Nästa steg En kylprodukt, som kardiospermumgel, kan användas för att minska irritationen. Men värmeutslag kräver vanligtvis ingen medicinsk behandling. Håll bara området torrt och Gå Ner I Vikt På En Vecka kallt genom att sitta i skuggan eller inomhus. Om så är fallet, försök byt solskyddsmedel.

Straw som hår Det är inte bara din hud som kan ta en besvär på semester. Allt som hoppar in och ut ur havet och klorerade pooler kan tillsammans med solen torka håret och hårbotten, bleka det och få det att känna sig strå.

‘Det bästa rådet för semester skadat hår är en behandling och en bra frisyr’, säger Melanie Tompkins, senior stylist på Teamwork frisörsalong i Battersea. ‘Helst bör du söka råd från din frisör, men om du inte vill göra det finns en rad produkter tillgängliga från kemiker.’

‘Titta efter fuktgivande och rebyggande masker. Och kom ihåg desto mer du försöker blåsa torrt skadat hår för att göra det bättre, desto mer skador du det med värme. Du bör också komma ihåg att äta bra, för vad du äter och dricker återspeglas i ditt hår.’

För en hembehandling, prova att kombinera en avokado, med lite oliv och ett ägg för en hårmask.

Senast uppdaterad 06.09.2009

Materialen Går Man Ner I Vikt på denna webbplats är inte på något sätt avsedda att ersätta professionell vård, rådgivning, diagnos eller behandling av en läkare. Webbplatsen har inga svar på alla problem. Svar på specifika problem kanske inte gäller för alla. Om du märker medicinska symtom eller känner dig sjuk, bör du kontakta din läkare för ytterligare information, se våra användarvillkor.

NetDoctor är en publikation av Hearst Magazines UK som är handelsnamn för The National Magazine Company Ltd, 72 Broadwick Street, London, W1F 9EP. Registrerad i England 112955. NetDoctor, en del av Hearst UK Wellbeing Network.