Article

Fackliga fester mitt i strid

Fackliga fester mitt i strid

Det fanns gott om barn att leka och vänner fånga upp efter sommarsemester under måndagens årliga arbetsdagspicknick på Riverside Park.

Men någonsin under taler och musik vid Rotary Bandshell var frustrationen bland fackföreningar mitt i strider över kontrakt och arbetsförhållanden. Government Employees ‘Union tält där företrädare samlade framställningar för att stoppa privatiseringen av spritdistribution.

Lokala BCGEU-anställda håller en dagars utvisning onsdag tillsammans med 27 000 andra i 153 samhällen i hela provinsen för att protestera fördrivna förhandlingar för att förnya ett kontrakt som löpte ut den 31 mars. Viktiga tjänster kommer inte att störas.

Arbetarna kräver 3,5 procent under det första året, följt av en ökningskostnad. Regeringen hade erbjudit 3,5 procent över två år för anställda som kom från flera år utan någon höjning.

‘Det var ett väldigt tufft beslut av länsstyrelsen. Vi har inte haft en strejk så här på 23 år’, sade BCGEU Local 505-stol Karl Wolfe vid Labour Day-picknicken. Generaladvokat Shirley Bond, som tog över ansvaret för den offentliga sektorns förhandlingar efter finansministern Kevin Falcons avgång förra onsdagen, sade jobbet är en vanlig del av förhandlingsprocessen och hon förväntar sig att det kommer att finnas mer över den offentliga sektorn i höst.

Bond säger att det är oansvarigt för facket att be om ytterligare löneökningar med tanke på den osäkra världsekonomiska situationen.

CUPE-arbetare var också representerade vid Riverside Park-evenemanget på måndag, och påminde besökare om att Thompson Rivers University-personal Lokala 4879 står mitt i strikta omröstningar och att Kamloops Thompson skolstödpersonal Lokala 3500 var fortfarande utan kontrakt efter mer än två år .

Trots stridigheterna betonade den lokala 3500-presidenten John Hall, som hjälpte organisationen av picknicken som sekreterare kassör i Kamloops och District Labor Council, att händelsen var tänkt att vara en lättillgänglig affär för hela familjen.

‘Vi’ är här för att fira alla arbetande människor, oavsett om de är organiserade eller oorganiserade, ‘sa han.

Wolfe delade känslan av kamratskap, säger att festerna handlade om mer än kontraktstvister.

‘Vi’ firar arbete över Kanada. För arbetarrörelsen kan du inte se längre än Tommy Douglas, säger Wolfe. ‘Varje gång jag tänker på Labor Day, tänker jag på honom.’

Brent Johnson, Kamloops och District Labour Councils fungerande president, echoed det begreppet och säger att det är väldigt viktigt att erkänna arbetstagare.

‘Vi har många människor i den offentliga sektorn här och vi har många privata anställda,’ sa han. ‘Det finns ingen stor skillnad mellan de fackliga arbetarna och fackföreningen. Att försöka se till att folk blir behandlade direkt på arbetsplatsen, det är målet med Kamloops District Labor. ‘