Article

Familj fejdratlar Holiday World

Familj fejdratlar Holiday World

I den sydvästra Indiana Hamlet Santa Claus för nästan 70 år sedan hade en Evansville industrialist en inspiration. Med lite där för barn men ett postkontor som hanterade Santa brev, varför inte erbjuda något mer. Mycket mer.

Så öppnade Louis J. Koch en nöjespark, med en Mor Goose ride och en leksaksaffär av älvor.

Men parken byggd av generationer av en familj för att underhålla familjer delar nu en familj ihop. Will’s widow, Lori Koch och bror Dan Koch kämpar för kontroll över familjen arv. Lori vill passera parken till sina tre barn. Dan, en advokat från Florida som en gång sprang parken, säger att han nu pines för en retur.

Kanske på grund av förväntningar om närhet, familjefejder tenderar att vara skrynkliga saker. Koch-fejden är det och mer.

SÄKERADE SLIPSAR

Dan och Lori har slutat prata med varandra. Hon avfyrade honom som interimpresident och sparkade honom av bolagets styrelse. Han sa att hennes krav skulle kunna förstöra parken.

Holiday World är och har alltid varit synonymt med familjer. Vithåriga familjen Matriarch Pat Koch stjärnor, vid 82, i parkens TV-reklamfilmer. Den matbakade kycklingen, gröna bönor och ostliknande makaroner tar sin ledning från middagsbordet, och läsken är gratis, en första i nöjesparksindustrin tillgodose barnens lurar och deras föräldrars ficklådor.

På en ny solig dag, Lori, 51, cruising parken i en golfvagn som bergskustar jutted in i himlen, antogs att känna sig plågad av familjen stridighet.

‘Det är svårt, det är svårt, jag är sönder’, sa hon till Indianapolis Star. ‘Vem vill vara oenig med din familj?’

Dagar tidigare i Fort Lauderdale, Fla., Dan, 48, spenderade 90 minuter på telefonen pratat med fientlighet om Holiday World tidigare och nuvarande. Samtidigt som han diskuterade fejden blev han dyster och tänkte på att bli avskuren från den plats där han tillbringade somrar som pojke sedan han var 7 år.

‘Vilken typ av familjeföretag, det är spänningen’, sa han. ‘Jag måste bli positiv och gå vidare. Jag skulle vilja återvända i en mindre roll någon dag. Jag ska jobba någonstans, kanske hämta papperskorgen. ‘

På spel i konflikten är kontrollen över ett företag med stor ekonomisk inverkan på Indiana. Förutom de 1,2 miljoner besökarna drar parken varje år, det levererar deltidsjobb till 2300 personer. En utvärdering sätter parkens värde på 109 miljoner dollar.

Men för all oenighet i ägarstriden finns det en sak som båda sidor är överens om: De var inte beredda att Koch-familjen skulle bryta som den gjorde. Han hade nio av dem.

Louis J. Koch fick idén till parken när han besökte jultomten. Han märkte att den lilla staden höll lite för att förtrolla barn förutom en jätte Santa staty och ett postkontor som svarade Santa brev från barn runt om i världen.

År 1946 öppnade Louis och hans son Bill, som nyligen återvände från sjötjänsten under kriget, nationens första nöjespark. Nio år senare öppnade en man med namnet Walt Disney nationen näst temapark i Kalifornien.

Santa Claus Land startade med ett modergås tåg och en leksaksaffär med älvor. Det växte snabbt i de blomstrande efterkrigsåren. En presentbutik lagts till, en restaurang, ett vaxmuseum, fler åkattraktioner.

År 1955 övertalade Bill reticent familjemedlemmar att börja ladda uppträde. Femtio cent för vuxna. Barn gratis.

Fem år senare giftes Bill med Santa dotter.

Pat Yellig, dotter till parkens långa Saint Nick, hade tillbringat 10 år som en nonne och var ungefär 16 år yngre än hennes man. De hade rätt att arbeta med att bygga en familj. På sex år hade de fem barn: Will, Kristi, Dan, Philip och Natalie.

När Louis överlämnade kontrollen över parken till sin son började Bill att tänka stort.

När jultomten behövde bostäder byggde han en stad som bildade sitt kommun- och avloppsföretag och namngav 27 mil av nya vägar.

När federala tjänstemän började planera jag 64 i Indiana, lobbade han guvernören och transportbrädorna för att röra interstate längre söderut och sätta en utgång sju mil från staden.

När Bills barn växte arbetade de alla i parken. Men bara en var förlovad för att vara hans efterträdare: Will.