Article

Familjen finner tröst hos andra våldsamma brottsoffer

Familjen finner tröst hos andra våldsamma brottsoffer

Tina Nelson, centrum, tänder ett ljus till minne av hennes dödade son Grant, med äldsta sonen Todd, höger dotter Alex och make Leonard i deras hem i Wilmette den 23 december 2017. Grant Nelson stansades ihjäl i maj i maj medan han arbetade som en Uber-förare.

Tina Nelson, centrum, tänder ett ljus till minne av hennes dödade son Grant, med äldsta sonen Todd, höger dotter Alex och make Leonard i deras hem i Wilmette den 23 december 2017. Grant Nelson stansades ihjäl i maj i maj medan han arbetade som en Uber-förare. (Lou Foglia / Chicago Tribune)

Det är hos en förlossnings terapi grupp som möter på sydvästra sidan av Chicago, långt ifrån hennes North Shore hem, där Tina Nelson har hittat någon åtgärd av komfort och validering när hon klarar av sin sons plötsliga och våldsamma död.

Grant Nelson dödades i maj medan han körde för att rida aktieföretaget Uber.

Sedan juli har Tina Nelson deltagit i en stödgrupp för brottsoffer ‘familjer’ som hålls varje månad vid Leighton Criminal Court Building i Chicago.

Tina Nelson hade upplevt andra förluster de senaste åren. En svägerska dog oväntat av en hjärnaneurysm. Och bara en månad före Grant förlorade en annan svägerska en ‘torturös kamp med cancer’.

Men hennes sons död är ‘en annan sfär av erfarenhet’, sade Tina Nelson.

‘Du måste förena det faktum att någon valde att ta livet av din älskade,’ sade Tinas dotter Alex Nelson, som också har deltagit i förlossningsgruppen. ‘Det är inte en freakolycka eller en sjukdom. Det är att någon gjorde ett medvetet val, och det bidrar till sorgprocessen. Du är inte bara sorgande personen. Du försöker förena känslorna om (den anklagade), om det är förlåtelse eller ilska. ‘

Tina och Alex Nelson pratade med Tribune den 4 december, vilket skulle ha varit Grants 35-årsdag om hur familjen klarar sig. Tina Nelson beskriver hur hon finner sig dagligen längtar efter att prata med honom, särskilt för att berätta för honom vad hon vet han ‘Jag tycker roligt. Hon visade hur han skulle kasta huvudet när han skrattade.

Han hade ‘det bästa skratten’, sa hon. ‘Jag saknar hans skratt.’

För Alex Nelson har livet blivit helt uppåtriktat sedan hennes bror dödades.

Alex hade flyttat till Kalifornien åtta månader tidigare. Men efter Grants död ville hon vara närmare sin familj och att kunna delta i domstolsförhandlingarna för hennes brors misstänkte mördare, Eliza Wasni, så hon flyttade tillbaka till Chicago.

‘Ingen i Kalifornien visste Grant, och att återvända till det livet skulle vara konstigt,’ sa Nelson. ‘Jag kunde inte dela min sorg med någon där.’

Förutom supportgruppen, hon också krediterar Penny, hunden hon adopterade veckor innan hon flyttade tillbaka till Chicago, med att hjälpa henne hantera hennes sorg.

‘Hon tvingade mig att ta henne på promenader,’ sa Alex Nelson. ‘Och hundar är ren glädje och lycka.’

Förutom de straffrättsliga anklagelserna mot Wasni har Nelson-familjen också väckt Walmart för att inte stoppa det påstådda stöldet. Och till skillnad från Wasni själv som har missat flera domstolsförhandlingar eftersom av sjukhusvistelser eller de många disciplinproblem som hon hade vid ungdomsfängelse Tina Nelson har deltagit i var och en av utfrågningarna.

‘Grants död är en pågående process’, säger Alex Nelson. ‘Eftersom vi är inblandade i rättsprocessen kan vi inte fortsätta.’

Att konfrontera den första semestern utan Grant har varit en speciell utmaning. I år beslöt familjen att avskeda en traditionell Thanksgiving-middag på deras Wilmette-hem och i stället äta på ett hotell i centrum.

Och även nu, sju månader senare, möter de människor som inte hört de fruktansvärda nyheterna om Grant. Tina Nelson vidarebefordrade hur nyligen en kassör på den lokala mataffären frågade sin man Leonard hur Grant och hans bror Todd var gör.

‘Ofta när jag säger någon, löser de sig i tårar’, sa Tina Nelson.

Det var en granne, sade hon, som föreslog att hon deltog i en försörjningsstödgrupp. Hon försökte en lokal grupp men fann att det var mestadels folk som ‘förlorade sina nära och kära till sjukdom.

‘Min erfarenhet är inte det,’ sa hon.

En socialarbetare vid Cook Countys Skokie Courthouse, där Wasni s fall hörs, föreslog Tina Nelson delta i en offergrupp vid Leighton Criminal Court Building i Chicago.

Liksom Nelson är många av deltagarna kvinnor som sorgar för förluster från våldsbrott. Vissa har varit genom rättsprocessen; andra väntar på att lösa fall mot sina älskade ‘påstådda mördare. De kommer från olika delar av Chicago-området och har olika bakgrunder, men de har bundet över likheterna mellan deras erfarenheter, sade Nelson.

Lori Smith är regissören för Cook County-statens advokat s offer för vittnesmål om vittnesmål, som driver förlossningsgruppen. Det finns tre sådana stödgrupper som träffas regelbundet, med en som utförs på spanska.

Hon sa att varje deltagare i Family and Friends Support Network har förlorat en älskad genom våld, vilket Smith sade resulterar i ‘trauma med en stor’ T. ”

Vissa medlemmar har deltagit i flera år, även årtionden, för att de vill ha sina egna erfarenheter för att hjälpa de mer nyfiken, berättade hon. Nyanställda är ofta tveksamma att gå i dörren, sade hon, men är ofta förlovade efter ett par besök.

En våldsam död ‘är den stora nivån,’ sade Smith. ‘För att uppleva en våldsam förlust är det samma känslomässigt för familjen i Roseland som det är i Winnetka. Någon är räddad ur livet. Det finns ingen stängning och det finns ofta värkande, raseri och otydliga känslor gentemot den som begått brottslighet.’